16 Kasım 2015 Pazartesi

Notepad++ Emmet Eklentisi

Html yazanların en büyük sıkıntılarından bir tanesi tekrarlanan tagleri teker teker yazmak zorunda olmaktır. Emmet eklentisi bu sorun için çok yaratıcı ve güzel bir uygulama gerçekleştirmiş.

Notepad++ içinde bu eklenti mevcut. Hadi bu eklentiyi kuralım ve nasıl kullanıldığını bakalım.

İlk olarak eğer bilgisayarınızda notepad++ yoksa indirmeniz gerekiyor. Daha sonra sıra geldi Emmet eklentisini kurmaya. Bunun için ;

notepad++ emmet

Karşınıza çıkan konsoldan Emmet eklentisini bulun ve yükletin. Bu sırada phyton yüklemesini de olması gerekli gibi uyarılar karşınıza gelecek. Bu adımları kabul ederek devam edin.

Programı çalıştırmaya çalıştığınızda hata ile karşılaşacaksınız. Bunu hatadan kurtulmak için bu linkten karşınıza gelen dosyayı yükleyin ve bu dosyayı açtıktan sonra plugins ve pyhton dll lerini kopyalayın. Plugins dosyasını ve dll'i ProgramFiles(x86) -> Notepad++ klasörü altına yapıştırın.

Hala sorun düzelmedi malesef bu nedenle phyton scriptinin de güncellenmesi gerekiyor. Onun içinde bu linkten indireceğiniz setup'ı çalıştırın.

Artık kullanabilirsiniz. Tabi bir eksik daha kaldı. O da Emmet'ın kısayol tuşlarının notepad++'ın genel kısa yol tuşları ile çakışması. Bunun içinde ;

notepad++ emmet


notepad++ emmet

Yukarıdaki eski kısayol Ctrl+Alt+Enter'dı. Ben bunu Ctrl+M yaptım böylece main menu deki kısayolla çakışmasını engelledim. Artık bir örnek kullanım gerçekleştirelim ve yazıyı sonlandıralım.

Mesela bir div tagi için bir tablomuz olsun. Tablomuz 6 sütun 3 satırdan oluşsun. Hemen Emmet'ı kullanalım.

NOT: Bu kodları yazarken Notepad++'da dilinizin HTML seçili olması gerekiyor.

notepad++ emmet

Kodumuz bu şekilde. Daha sonra bu kodun tamamını seçin ve kısayol tuşlarınıza basın. Sonuç şu şekilde çıkacaktır.

notepad++ emmet

Emmet hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler bu linkten kendi sayfasını inceleyebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder