4 Kasım 2015 Çarşamba

Excelde Macro İşlemleri

Genel olarak iş yerlerinde veri göndermek için excel dosyaları kullanılır. Bazen bu excellerde değişiklikler gerekebilir. Bunu elle yapabilirsiniz ancak her zaman sağlık bir sonuca ulaşabileceğinizin garantisi yok. Hele ki veri sayısı da çok uzunsa bu tam bir eziyet haline gelebilir.

İşte bu noktada excelde macro işlemlerini kullanabilirsiniz. Bunun için excelde geliştirici sekmesini açmanız gerekiyor. Eğer geliştirici sekmesini eklemek istemiyorsanız Alt+F11 kısayolunu da kullanabilirsiniz.
Geliştirici sekmesini açmak için Dosya->Seçenekler->Şeridi Özelleştir seçeneğine geldiğinizde aşağıdaki seçeneği seçin ve Geliştirmeyi sağ tarafa ekleyin.

excel macro

Artık kodlama aşamasına geçebiliriz. İlk olarak excele bir kaç veri ekleyelim.

excel macro

Şimdi bu alanlarda değişiklik yapalım. Hatta değişiklikleride D sütununa yazalım. Artık kodlamaya başlayalım. Burada yazacağımız kodlar VB ( virtual basic) olacak. Kodumuz aşağıdaki gibi olsun.

excel macro

Kodumuzu yazdıktan sonra kırmızı ile işaretlediğim butona basarak kodumuzu çalıştırıyoruz. Bakalım nasıl bir sonuç bizi bekliyor.

excel macro

İstediklerimizin hepsini yapmış. Belki bu kadar az kayıtda çok belirleyici olmayabilir ama daha kompleks verilerin ve sayısı daha fazla olan bir excelde çok daha fazla işinize yarayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder