1 Kasım 2015 Pazar

MsSql Kendi Tipinizi Oluşturmak

Çok tablolu veritabanı kullanan arkadaşlar bilir. Bir kolonu her tabloda kullandığınız durumlar çok fazladır. Her seferinde bu kolonu tekrar tekrar tanımladığınız tablolar vardır. Tabi bir de veritabanını sizin dışınızda kullananlar varsa onların da bu kolonu farklı tipte tanımlama ihtimali olabilir.



Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse ; TC Kimlik numarası 11 haneli bir alandır. Bu kolonu birisi varchar(11) başka birisi nvarchar(11) ve birisi de int olarak farklı farklı tablolarda tanımlarsa standart bir yapının dışına çıkılmış olur. Bunun dışında birde sorgularda istediğiniz tipe cast etmeniz gerekeceği için performans kaybı da yaşamış olursunuz. Bunun yerine gelin biz kendi tipimizi oluşturalım.


Evet kendi tipimizi oluşturduk. Bundan sonra tablo oluştururken veya sorgularda parametre tipi olarak bunu kullanabiliriz. Mesela bu tip ile bir tablo oluşturmak istersek;


Ve oluşan tablonun dizaynına bakarsak;


Sizde kendi tiplerinizi oluşturarak hem yapı bütünlüğünü korur hemde sürekli hangi tipti diye bakmaktan kurtulabilirsiniz. Benden bugünlük bu kadar :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder