25 Ekim 2015 Pazar

MVC File Upload İşlemi

Büyük çaplı projelerde genellikle dosya eklemeniz gereken durumlar karşınıza çıkacaktır veya çıkmıştır. Bu dosyaları ister veri tabanına isterseniz de projenizin içine yükleyebilirsiniz. Bu yazımda MVC de dosyaları projemizin içine nasıl ekleyebileceğimizi göstereceğim.
İlk olarak iki tane ActionResult oluşturuyoruz. Bunlardan birincisi sayfaya get yaptığımız metot diğeri ise sayfanın postu olacak. Ben ActionResultlarıma Upload adını verdim.

mvc file upload
Burada post işlemindeki HttpPostedFileBase bize Viewimizden seçilen dosyayı verecek. Siz dosyanızın tipine veya içindeki bilgilere göre istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. O yüzden yazının sonunda ben bir fotoğraf ekleyerek örnek yapacağım.

Şimdi View'imizi oluşturalım.

mvc file upload
Burada genelde kullandığımız BeginForm metoduna ek olarak dosyalarımızı alması için enctype="multipart/form-data" yı eklememiz gerekiyor. Aksi taktirde post işlemimize dosyamız gitmeyecek ve bu nedenle hep null gelecektir. Şimdi de post işleminde bir fotoğraf ekleyelim.

mvc file upload
Ekleme yöntemimiz de yukarıdaki şekilde. Burada dosyanızın uzantısını isterseniz photo+".png" şeklinde kendiniz belirtebilirsiniz ya da daha önce yazdığımız extension metotlarla kendinize her yerde kullanabileceğiniz bir metot oluşturabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Bu konu hakkında bir de dosyaları sayfada göstermeyi yazarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil